Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Le Paige

Stad verkoopt voormalige muziekschool

De vroegere jongensschool en muziekschool aan de Hikstraat 28 staat leeg. Het als monument beschermde gebouw ligt in een levendige buurt, met het gezellige stadscentrum, de Herentalse natuur, het ziekenhuis en het NMBS-station op wandelafstand. Het gebouw is voor het stadsbestuur geen strategische locatie en de stad zal er in de toekomst geen eigen dienstverlening ontplooien. Het gebouw kan gebruikt worden als kantoor, woning, cohousing-project, atelierruimte, …

De vroegere muziekschool is beschermd als monument OA003224 (besluitnummer 4203 door het MB van 13 april 2004). Andere bijzonderheden over dit gebouw en de verkoop vindt u op www.herentals.be/nieuws/stad-verkoopt-voormalige-jongensschool.

De stad verkoopt het gebouw aan de vaste prijs van 1.350.000 euro. Interesse? Contacteer het stadsloket: tel. 014-28 50 50, info@herentals.be

Verstrengde toepassing van regels voor zomerbars

Het stadsbestuur zal de verstrengde toepassing van de regels voor zomerbars moeten activeren.   De verstrengde toepassing is het gevolg van een beslissing van de Raad van State, de hoogste rechtbank van het land, en geldt dus voor heel het land. De Raad van State heeft beslist dat het lokale bestuur, bij beslissingen over zomerbars, het volledige wettelijk kader moet toetsen, dus ook de wetgeving over ruimtelijke ordening. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de aanvragen voor zomerbars.

De Raad van State oordeelt dat pop-up zomerbars niet langer 'sociaal-culturele instellingen' zijn, maar wel 'handel en dienstverlening'.

Dit betekent dat de uitbating van de bars onderworpen is aan strengere regels, waardoor het vergunnen van een zomerbar aanzienlijk moeilijker is en enkel nog mogelijk wordt in woon- of recreatiegebied. Deze uitspraak is onmiddellijk voelbaar in Herentals, waar verschillende pop-up bars te maken krijgen met juridische hindernissen.

Het stadsbestuur is immers verplicht te handelen naar de uitspraak van de Raad van State. Dit betekent dat aan de jachthaven enkel nog op de parking een pop-up bar mogelijk is en niet langer op de landtong. De nieuwe havenmeester, waarvoor binnenkort een nieuwe aanbestedingsprocedure start, zal daar in de zomermaanden een rustige zomerbar kunnen uitbaten voor fietsers en bezoekers van de jachthaven.

'Kroonwerk herstelt historische vestengracht in ere'

De eerste fase van de herwaardering van de Herentalse vesten is voltooid. Rond de site van het koetshuis van Le Paige, aan de Nederrij, werd de oude vestengracht hersteld. Het project kreeg de naam Kroonwerk, een verwijzing naar de drie bastions van de eeuwenoude vesten toen Herentals omgeven was door water. Grachten en wallen dienden toen als militaire verdediging van de stad en de bastions in het noorden fungeerden als een kroon op de stad.

Het kroonwerk maakt de oude stadsvesten niet alleen weer zichtbaar, het creëert ook extra oppervlakte aan natte natuur in de vallei van de Kleine Nete ter hoogte van kasteel Le Paige en het Koetshuis en zorgt ervoor dat er meer water op het terrein komt en ook blijft. Ondanks de beperkte ruimte op die plaats kan de site nu toch worden vernat, doordat de vijver van Le Paige en de oude vestingsgrachten opnieuw zijn aangesloten op de Kleine Nete. 

Het kroonwerk is de eerste stap in de realisatie van een vestenpark rondom de stad. Partners in dit project zijn stad Herentals als erfpachthouder, het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, het project Natte Natuur van Blue Deal, het strategisch project Kleine Nete, de Vlaamse Milieu Maatschappij, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de eigenaars: kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en Dekenaat Zuiderkempen Regio Herentals.

Herentals zoekt erfpachter voor voormalig stadsarchief
 
Met de verhuis van het stadsarchief naar de nieuwe kunstencampus staat het oude archiefgebouw, de voormalige infirmerie van het Augustijnenklooster (Augustijnenlaan 1), momenteel leeg. Het als dorpsgezicht beschermd gebouw ligt in een levendige buurt, met het gezellige stadscentrum, de Herentalse natuur, het Begijnhof en het NMBS-station op wandelafstand. Door deze centrale ligging biedt het gebouw tal van mogelijkheden, zoals horeca, B&B, handel, kantoor of woongelegenheden.
 
Het stadsbestuur zoekt een gemotiveerde en enthousiaste erfpachter die het gebouw een nieuwe invulling kan geven. De erfpachter kan verbouwen en renoveren op maat van de nieuwe invulling. Deze erfpacht heeft een duur van 35 jaar met een optionele eenmalige verlenging van 15 jaar aan een minimale jaarvergoeding van 8.160 euro.

Projectvoorstellen onder gesloten omslag kunt u indienen tot vrijdag 28 juni 2024 om 10 uur.
Alle informatie over het gebouw is te vinden op www.herentals.be/erfpacht-stadsarchief.

Ruimte voor nieuwe concessies op begraafplaats Herentals

De gemeenteraad heeft in haar meerjarenplanning de opmaak van een masterplan voor de begraafplaatsen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven goedgekeurd. Dat masterplan beoogt de ontwikkeling van een kwaliteitsvolle toekomstvisie voor de herinrichting, het beheer en het gebruik van de begraafplaatsen en wil die door de jaren heen laten evolueren naar groene parkbegraafplaatsen.

Zo zullen er in de nabije toekomst weer concessies mogelijk zijn. Om daar plaats voor te maken, heeft het stadsbestuur een gespecialiseerde firma aangesteld om de stoffelijke resten in de oude concessiegraven op de begraafplaats van Herentals een nieuwe laatste rustplaats te geven op een andere plek op de begraafplaats. Het gaat hierbij om graven waarvan de concessie door de nabestaanden is opgezegd. De grafzerken zelf werden overigens in de loop van de jaren al verwijderd.

Aannemer AAG Nijs uit Dessel voert vanaf maandag 8 april de ontknekeling van de oude concessiegraven op de begraafplaats in Herentals uit met de grootst mogelijke discretie en omzichtigheid. De werken duren ongeveer 7 werkdagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de werkuren van de aannemer zal de begraafplaats gesloten zijn voor bezoekers. Begrafenissen gaan wel altijd door. De aannemer stopt dan met zijn werkzaamheden tot na de begrafenis.

Spel van de Roetaert op zondag 14 april

Op zondag 14 april is de jacht op de pluchen konijntjes weer geopend op de Grote Markt in Herentals. Alle kinderen van drie tot elf jaar, verdeeld in vier leeftijdsgroepen, kunnen gratis meespelen met het Spel van de Roetaert, een historische traditie.

Pluchen konijntjes en snoepjes vallen uit het belfort van de Lakenhal. Per leeftijdsgroep is er één prijskonijn bij. Wie dit vangt, wint een nieuwe fiets. Bovendien worden er ook leuke aanwezigheidsprijzen verloot. Inschrijven is gratis en kan vanaf 13.30 uur.

Het hele gezin kan deze kinderactiviteit bovendien combineren met een winkeluitstap, want op zaterdag 13 en zondag 14 april is het Lenteshopping in het centrum van onze stad.

Programma Spel van de Roetaert:

  • 13.30 uur: start inschrijvingen
  • van 14 uur tot 15 uur: kinderdisco
  • 15 uur: start uitwerpen van de pluchen konijnen en snoepjes
  • aansluitende prijsuitreiking

Meer informatie voor persmedewerkers: schepen Stefan Verraedt, gsm 0495-51 02 49

Aangepaste verkeerssituatie door Lenteshopping en Spel van de Roetaert

In de Zandstraat is geen autoverkeer mogelijk van vrijdag 12 april, om 9 uur, tot en met zondag 14 april, om 18 uur.

Van zaterdag 13 april, om 9 uur tot en met zondag 14, om 18 uur, is er geen verkeer mogelijk in de

Bovenrij. Deze periode is ook de enkelrichting opgeheven in De Paepestraat en Nonnenstraat, tussen Lantaarnpad en Bovenrij.

Op zondag 14 april is er tussen 8 en 18 uur geen autoverkeer mogelijk op de noordkant van de Grote Markt en wordt de enkelrichting opgeheven in  de Koppelandstraat, tussen Nonnenstraat en Grote Markt. Het Hofkwartier is dan doodlopend ter hoogte van de Grote Markt.

Meer informatie voor persmedewerkers: schepen Eva Brandwijk, gsm 0485-74 70 76

 

 

TAALvrienden gezocht

Het stadsbestuur start met de steun van het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid het project TAALvrienden. Dat brengt vrijwilligers en anderstaligen samen om de Nederlandse taal te oefenen tijdens een leuke activiteit. Tweemaal per maand spreken ze af rond een gedeelde hobby of interesse. Zo kan een anderstalige inwoner al doende beter Nederlands leren spreken en zich sneller thuis voelen.

De stedelijke dienst gelijke kansen en preventie is nog op zoek naar vrijwilligers die openstaan voor andere leefgewoonten en culturen en die tweemaal per maand een leuke hobby of interesse willen delen met een anderstalige inwoner. Denk maar aan samen een koffie drinken, sporten, naar de bibliotheek gaan, koken, bakken, breien, houtbewerken …

Vrijwilligers kunnen zich melden op www.herentals.be/taalvrienden.

Meer informatie voor persmedewerkers: schepen Bart Michiels, gsm 0496 62 65 17

 

 

EPC verplicht bij verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële gebouwen

Sinds 1 januari 2020 al is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht als u kleine niet-residentiële gebouwen en gebouwdelen verkoopt of verhuurt. Meer informatie kan u terugvinden op de website van Vlaanderen.be: www.vlaanderen.be/publicaties/het-epc-bij-verkoop-en-verhuur-van-kleine….

Hoe Pidpa bereiken?

Bij Pidpa willen ze het u zo gemakkelijk mogelijk maken. Goede service betekent voor hen dat u snel en simpel een antwoord krijgt op al uw vragen. Afgestemd op wat voor u het handigst is, heeft Pidpa drie verschillende manieren om met hen in contact te komen.

  • Op mijnPidpa - Klantenportaal kan u altijd terecht. Uw verbruik checken, een factuur inzien of uw gegevens bijwerken, het kan allemaal gemakkelijk op mijn.pidpa.be.
  • Op www.pidpa.be staat een schat van informatie. Alles over de diensten, slimme tips om water te besparen plus alle laatste nieuwtjes.
  • Via het gratis telefoonnummer 0800-90 300.

Neem 10 seconden en stop bedrog

Om consumenten beter te informeren en bewust te maken van consumentenbedrog, oplichting en fraude, lanceert de FOD Economie www.stopbedrog.be. U vindt er een overzicht van veelvoorkomende vormen van oplichting, hoe u die herkent en wat u kan doen. 

Daarnaast start de FOD Economie op 2 april ook de sensibiliseringscampagne “Stop Bedrog”. Met  radiospots die ook op Spotify te horen zijn en enkele video’s die vooral op sociale media verspreid worden, raad de FOD Economie iedereen aan om eerst 10 seconden na te denken vooraleer in te gaan op een mooi aanbod of te klikken op een twijfelachtige link. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Le Paige

Deel dit artikel